Jak zrobić pyszne Mango Lassi w ograniczonych polskich warunkach?
Jestem absolutną fanką mango. Podczas ostatniej wizyty w Egipcie w grudniu dowiedziałam się, że jest to szczyt sezonu na mango. Dowiedziałam się, że należy wybierać owoc bardzo miękki, tak miękki, że bałam się, że jest zgniły. Nie był. Mango je się ze skórką. Sok cieknie po rękach, buzia cała brudna, ale wszystko jest warte tego słodkiego smaku. Jedzenie owocu jest najlepsze, ale dobre są też smoothie, albo mango lassi.
Niestety do Polski nie jest sprowadzane mango z Egiptu. Do nas podróżuje zupełnie inne, twarde i cierpkie z Ameryki Południowej. Nie da się tego jeść w całości. Można próbować robić sok lub mango lassi, ale szału nie ma.
Ostatnio z pomocą przyszedł Lidl, gdzie znalazłam puszki z pulpą mango. Takie same znalazłam niedawno również w Carrefour. Jakie było moje szczęście jak po otwarciu okazało się, że to nawet smaczne.
Zatem da się zrobić dobre mango lassi w warunkach polskich. Wystarczy dodać jogurt naturalny (ilość do smaku, ale lubię jak jest więcej mango). Dodajemy kardamon (duuuużo kardamonu). Można dolać trochę wody, żeby nie było, aż tak gęste i voila
Super słodkie Mango Lassi dla całej rodziny.
Smacznego!!!